برنامه راهبردی دبیرخانه دائمی

با توجه به نقش و اهمیت امنیت و ایمنی غذایی در بهبود کیفیت زندگی، رفاه عمومی و افزایش سطح سلامت جامعه، ایجاد هماهنگی و انسجام بین کلیه دستگاه های اجرایی، نظارتی، صنعتی و مراکز علمی و پژوهشی مرتبط با زنجیره تولید تا مصرف مواد غذایی در برنامه های توسعه ای نظام امری اجتناب ناپذیر است. به منظور نظام مند نمودن این برنامه ها، ایجاد دبیرخانه دائمی روز جهانی غذا در پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با مشارکت نمایندگان وزارت-خانه ها و نهادهای ذیربط در همایشی که به مناسب روز جهانی غذا در سال 1391 به همت معاونت پژوهش و فناوری وزارت عتف توسط پژوهشکده علوم و صنایع غذایی برگزار شده بود، مورد تصویب قرار گرفت و پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مکلف به تنظیم برنامه راهبردی این دبیرخانه گردید. این برنامه به شرح ذیل می باشد:

  • تشکیل شورای راهبردی دبیرخانه همایش روز جهانی غذا با حضور نمایندگان سازمان های بین المللی (FAO، WHO، یونسکو و وزارتخانه های مرتبط داخلی)
  • تشکیل شبکه ای از جامعه علمی ، دولت، صنعت و مصرف کنندگان و برقراری ارتباط نزدیک و قوی بین اعضای این شبکه جهت تامین مواد غذایی کافی و سالم
  • برنامه ریزی برای مدیریت تولید مواد اولیه کشاورزی، دامی و دریایی به منظور تولید غذای بیشتر
  • برنامه ریزی در جهت تولید محصولات اساسی کشاورزی برای تامین غذای کافی و سالم برای تمام افراد جامعه
  • برنامه ریزی برای تغییر الگوهای کشت و استفاده بهینه از منابع آبی با توجه به تغییر اقلیم و آب و هوای کشور
  • برنامه ریزی برای کاهش ضایعات، بازیابی و افزایش ارزش افزوده از ضایعات کشاورزی و دامی
  • حمايت از روستاييان براي افزايش كيفيت محصولات زراعی و باغی و فراورده های دامی و دریایی با اختصاص وام‌هاي بدون بهره يا بلاعوض
  • فعالیت های تعاونی های کشاورزی در تأمین غذای کافی و سالم و تولید محصولات ارگانیک مد نظر مسئولان و برنامه ریزان کشور
  • گسترش و حمایت همه جانبه از تدوین پیشنهاد و دستورالعمل های لازم جهت اصلاح الگوی مصرف که نص صریح قرآن کریم و دستور دین مبین اسلام است
  • برنامه ریزی لازم جهت انجام پژوهش های کاربردی با هدف جلوگیری، کاهش و استفاده بهینه از ضایعات کشاورزی و تولیدات غذایی
  • برنامه ریزی برای مدیریت قیمت تمام شده غذا و کاهش هزینه های سربار برای دسترسی آسان همه آحاد مردم به غذای کافی و سالم استفاده از ظرفیت های خالی کارخانه ها در جهت تنوع و تولید بیشتر مواد غذایی
  • برنامه ریزی برای مدیریت، پیشگیری، حذف یا کاهش آلاینده ای مواد غذایی با وضع قوانین و مقررات مناسب، تدوین استانداردها، تهیه راهنماها و دستورالعمل ها و سيستم‌هاي مديريت كيفيت، بهداشت و تضمين ايمني موادغذايي
  • تلاش برای اطلاع رسانی به منظور اصلاح قوانين و مقررات حاکم بر توليد و عرضه مواد غذايي اعم از مواد اوليه غذايي و مواد غذايي فرآوري شده جهت دستیابی به امنیت و ایمنی مواد غذایی
  • برنامه ریزی برای اطلاع رسانی در مورد کاهش مصرف انرژی و تخریب های زیست محیطی در زنجیره تولید غذا
  • کمک به اطلاع رسانی به موسسات تحقیقاتی و پژوهشکده ها برای پژوهش در زمینه استفاده از فناوري نانو، بيو و فناوري اطلاعات جهت توسعه صنعتي از نظر توليد محصولات با ارزش افزوده بيشتر غذايي ، دارويي و صنعتي براي عرضه به بازارهاي مصرف و يا به عنوان مواد مصرفي در صنايع مختلف
  • برنامه ریزی برای اطلاع رسانی به پژوهشکده ها وموسسات پژوهشی به منظور توجه ويژه به پژوهش‌هاي جهت‌گيري شده براي افزايش بهره‌وري از طريق اصلاح و بهبود خطوط موجود
  • برنامه ریزی برای اطلاع رسانی برای استفاده از فناوري‌هاي پيشرفته نظير اولتراسوند، پالس‌هاي الكتريكي و امواج فراصوت و فرآيندهاي غير حرارتي و روش‌هاي نوين در صنایع غذایی کشور به منظور كاهش مصرف انرژي و افزايش بهره‌وري توليد
  • تلاش برای اطلاع رسانی جهت بكارگيري سيستم‌هاي هوشمند در توليد، فرآوري، بسته‌بندي و عرضه محصولات غذایی
  • انجام اطلاع رسانی به صنایع در جهت توليد محصولات ارگانيك براي عرضه به بازارهاي داخلی و بين‌المللي
  • برنامه ریزی و هماهنگی با موسسات و وزارت خانه های مرتبط برای كاهش آلودگي‌هاي ناشي از توسعه صنعتي از طريق بازيابي ضايعات و بكارگيري روش‌هايي كه منجر به حفظ محيط زيست گردد.
  • کمک و همکاری و انجام توصیه های راهبردی به موسسات استاندارد و سایر دستگاه های نظارتی برای بكارگيري روش‌هاي GMP,HACCP و سيستم‌هاي ISO در توليدات صنعتي جهت دستیابی به محصول غذایی ایمن
  • تلاش برای اطلاع رسانی به منظور کاهش استفاده از سموم و آفت کش های شیمیایی به منظور دستیابی به محصولی سالم و ایمن
  • برنامه ریزی و هماهنگی با موسسات و وزارت خانه های مرتبط به منظور توجه كافي به افزايش بهره‌وري، ارتقاء كيفيت، توليد محصولات عاري از هر گونه آلودگي براي حفظ بازارهاي بين‌المللي و افزايش صادرات.
  • برنامه ریزی و اطلاع رسانی به صنایع و وزارت خانه ها برای توسعه، بهينه‌سازي و طراحي روش‌هاي پايش كيفيت و سلامت مواد غذايي در طول زنجيره توليد تا مصرف انجام پژوهش های کاربردی در حوزه پدافند غیر عامل با همکاری نهادهای ذیربط جهت حفظ منابع غذایی، آب و مبارزه با بیوتروریسم غذایی
  • انجام پژوهش های کاربردی در زمینه تولید غذای حلال توسط مراکز پژوهشی و انتقال آن به صنعت با هدف گسترش تولید و صادرات محصولات حلال. هم چنین وضع استانداردها و قوانین حمایتی لازم در این خصوص توسط مراجع ذیصلاح
  • تعریف و اجرای پروژه های کلان کاربردی جهت بهبود امنیت و ایمنی مواد غذایی

با توجه به آنکه برگزاری همایشی به منظور بزرگداشت روز جهانی غذا، یکی از مهم ترین اهداف دبیرخانه دائمی روز جهانی غذا می باشد، در فصل های آتی سازمان و تشکیلات مورد نیاز جهت برگزاری هرچه با شکوه تر این همایش مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

برگزار کنندگان:

Sponsers

حامیان: